Spolupráce NEVA & OGDEN

Ogden Group je mezinárodní skupina výrobců a distributorů, která zahrnuje firmy Ogden Sales, RfsProtech a Neva. Koncem 90. let, firmy Ogden Sales a Neva začaly spolupracovat a sdílet zkušenosti a zdroje v oblasti tenkořezných technologií. V roce 2006, se ke skupině připojila firma RfsProtech, světoznámý výrobce vysokofrekvenčních lisů pro vysoce rychlostní lepení dřeva. Tyto tři společnosti spojily své rozsáhlé inženýrské a výrobní zdroje, aby mohli nabízet své systémy společně ze svých závodů v USA a České republice. Díky naší integrací a sdíleným technologiím můžeme společně nabídnout kompletní výrobní řešení firmám v rámci odvětví dřevařských výrobků.

Rfs-Protech

RfsProtech je celosvětový výrobce systémů pro vysokofrekvenční lepení hran, ploch a laminování, s více než 2000 lisy, které jsou v současné době v provozu po celém světě. V posledních letech jsme založili silné zastoupení na skandinávském trhu s některými z nejlepších výrobců okenních a dveřních komponentů, lepených trámů a srubových domů. Vyrábíme široký sortiment lisů s vysokofrekvenčním lepení hran a ploch a nanášeček lepidel pro vysokorychlostní vytvrzování dřeva.

Série lisů Slat Bed řady SB jsou vysoce výkonné lisy s konstrukcí laťkového dopravníku pro vysokokapacitní výrobu, lepení hran a laminování. Konstrukce dopravníku umožňuje, aby byl materiál vložen na podávací dopravník před lisem během vytvrzovacího cyklu dávky, která je již v lisu. Když je cyklus vytvrzování ukončen, horní deska se zvedne a laťkový dopravník, který prochází celým strojem, dopravuje další dávku do lisovacího prostoru a současně vyváží vytvrzenou a hotovou dávku. Mezi významné vlastnosti stroje patří hydraulický boční přítlak, hydraulický horní přítlak a 150 nebo 200 kW volně stojící generátory pro rychlé vytvrzení přibližně 9,67 m²/min., 4640 m² lepené plochy na jednu směnu. Díky tomu je model SB zdaleka nejrychlejším systémem pro lepení hran desek nebo laminovaných komponent. Slat Bed lis může být vyroben v různých šířkách, délkách a výškách; například 6 m dlouhý, 1,3 m široký a až 300 mm vysoký.

Modely SB mohou být vybaveny pro zpracování okenních prvků s profily. Na horní desku je nainstalován jednoduchý protilehlý profil, který během cyklu vytvrzování rovnoměrně tlačí na různé dřevěné komponenty. Tento protilehlý profil zajišťuje, že profilové díly jsou dokonale rovnoměrné a bez jakéhokoli chybného vyrovnání. Naše stroje mohou být vyráběny s plně automatizovanými systémy, které umožňují sestavení dávky před lisem během vytvrzovacího cyklu.

Po vytvrzení dávky v lisu, se lis otevře a jakmile se dávka vyváží na výstupní stůl, přivádí se do lisu nová dávka. Systém je rychlý a efektivní. Jsme také schopni vyrábět vstupní a výstupní systémy do lisu podle požadavků zákazníka na jeho výrobu.

Řada EG, Edge Glue Series, vyráběná firmou RfsProtech, je vysoce výkonný, vysokofrekvenční hranový lis. EG Edge Gluer upíná komponenty pneumaticky nebo hydraulicky a vytvrdí materiál do tloušťky až 300 mm. Řada strojů EG se vyrábí s generátory do 50 kW a zajišťuje konzistentní a vysokorychlostní vytvrzování dřeva v aplikacích, jako jsou dveřní stojky a příčky, okna, lepené nosníky, nábytek a schodišťové komponenty. Standardní velikost v této sérii je 1300 mm x 2500 mm, ale systém může být přizpůsoben dle požadavků zákazníka - až do délky 6000 mm.

RfsProtech také vyrábí systémy pro tváření dýh. Používají se při výrobě radiálních komponentů pro průmyslovou výrobu oken, dveří a skříní. Řada strojů PT obsahuje upínací přípravky a formy pro lisování a laminování dýh do půlkruhových, obloukových a eliptických tvarů. Odstranění tvorby jednorázových forem umožňuje rychlé a snadné nastavení vlastních dílů. Systémy jsou k dispozici s různými metodami vytvrzování, včetně RF, vodivých pásů a studeného lisu. PT systémy mohou být vybaveny manuálním nastavením formovacích ramen nebo mohou být dodávány s plně řízenými CNC rameny, která se automaticky nastavují podle půlkruhu, oblouku anebo eliptického tvaru vloženého do počítačového programu.

Neva

NEVA je výrobcem tenkořezných rámových a pásových pil pro společnosti po celém světě, které vyrábějí dřevěné lamely / prkénka. Od té doby, co jsme na počátku 80. let postavili první rámovou pilu, jsme investovali značné množství času do výzkumu a vývoje technologie rámové pily. V průběhu let se Neva snažila vyvinout a zdokonalit stroj na řezání masivních dřevěných bloků na lamely vhodné k lepení a to s minimálním množstvím odpadu z řezu.

Rámová pila Neva používá několik tenkých pilových listů, o tloušťce až 0,9 mm; tyto se pohybují nahoru a dolů, zatímco je dřevo podáváno skrze stroj. Rychle pohybující se pilové listy vytvářejí povrch lamel ideální pro plošné lepení. V posledních letech spolupracovali Neva a Ogden na patentovaném orbitálním pohybu rámové pily. Rámová pila Orbit používá jedinečnou metodu pohybu nahoru / dolů pro řezání lamel. Na rozdíl od běžných rámových pil, které se pohybují nahoru a dolů v přímočarém pohybu, Orbit používá patentovaný výkyvný pohyb ve spodní části zdvihu pilového rámu. Během zdvihu pilového rámu je řezný pohyb dokonale lineární. Ve spodní části zdvihu se pilový rám vykývne z řezu ve stejném směru, jakým se pohybuje dřevo. Jakmile se pilový rám vytáhne z řezu, rám se vrátí nahoru a zůstane mimo kontakt s dřevem během celého pohybu vzhůru. Pilový rám pak opět začíná svůj lineární pohyb směrem dolů.

Tento jedinečný pohyb má oproti starším konvenčním rámovým pilám několik výrazných výhod. S běžnou rámovou pilou vzniká velké množství tepla na pilovém listu díky pilinám, které jsou zachyceny / zabaleny kolem zubů pilového listu. K tomu dochází proto, že během řezání se z pilového listu nepodařilo odstranit prach a piliny během zpětného zdvihu. Tato skutečnost platí zejména při řezání vysokého materiálu, protože střední část zubů pilového listu nikdy neopustí řezané dřevo v jeho horní nebo dolní části. Vzhledem k tomu, že se pilové listy na stroji Orbit pohybují během zdvihu od materiálu, piliny a prach vypadávají volnou mezerou pryč z řezu. Výsledkem je menší zahřívání pilových listů, delší životnost pilových listů, bezprašné lamely a možnost použití tenčích pilových listů.

Všechny rámové pily Neva jsou vyrobeny z pevné litinové základny, používají litinové hlavní rámy a jsou vybaveny minimálně 15kW hlavním motorem. Zvýšený výkon a robustnější díly představují významný rozdíl v energii, která je zachována a umožňuje tak hladší chod a delší životnost stroje (zejména při současném zpracování velkých objemů dřeva).

Od vývoje našeho prvního stroje jsme je postavili s možností otevírání uprostřed. Tento systém byl vyvinut pro snazší a bezpečnější vyjmutí a namontování pilového rámu dovnitř a ven ze stroje.

Na všech rámových pilách Neva jsou poháněny spodní podávací válce. Rovněž jsou poháněny některé podávací válce nahoře. Horní a dolní poháněné válce umožňují hladké podávání dřeva, aniž by dřevo tzv. zůstalo viset. Nastavení horních podávacích válečků na strojích Neva se provádí automaticky. Pro nastavení horních podávacích válečků z jedné výšky na druhou obsluha jednoduše stiskne tlačítko na ovládacím panelu a elektricky posouvá válce nahoru nebo dolů. Tento systém je stejný systém, který se používá na lisovacích strojích. Automatické nastavení výšky trvá jen několik sekund. U jiných systémů musí být každá sada volnoběžných kladek nastavena ručně pomocí klíče. Toto ruční nastavení může trvat až 10 minut v závislosti na velikosti změny výšky.

NEVA − TST s.r.o.
Husova 537
Каrdašova Řečice, 378 21 − CZ
Tel. + 420 384 377 111
Fax + 420 384 377 187
e-mail: neva@neva.cz

OGDEN GROUP
1320 Industrial Drive
Matthews, NC 28105 USA
Tel. 704-845-2785
Fax 704-845-1023
e-mail: sales@ogden-group.com

« ZPĚT NA VŠECHNY ČLÁNKY
PARTNEŘI
Ogden Group RfsProtech
KONTAKTUJTE NÁS
Facebook Instagram Linkedin Twitter